İsmini son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz HPV virüsü, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir virüs çeşididir. Kondilom ise hpv virüsünün yol açtığı genital bölgede yer alan genital siğillerin adıdır. Cinsel ilişki ile geçen ve bulaşıcı olan bu virüslere kondilom adı verilmektedir. Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilmektedir.
Kondilom nedir?
HPV bir DNA virüsüdür. Kondilom ise HPV virüsünün yol açtığı genital siğil ve cilt lezyonudur. HPV virüsü hücrenin içine yerleşerek hücrenin genetik yapısını etkiler. HPV virüsünün tek bir çeşidi yoktur birçok çeşidi vardır. Çeşidine göre kanser riski taşımaktadır ancak bu her HPV virüsünün kanser riski taşıdığı anlamına gelmemektedir. Aynı zamanda bağışıklık sistemine bağlı olan HPV virüsleri belli durumlarda ortaya çıkmayabilir. Bu o virüsün taşınmadığı anlamına gelmez ancak sinsi bir şekilde vücutta beklediği anlamına gelir ve ne zaman ortaya çıkacağı tahmin edilemez.
Hpv kondilom bulaşıcı mıdır?
HPV kondilom, cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Cinsel ilişki içinde gerçekleşen sürtünme yoluyla geçebilmektedir. Deride bulunan ufak sıyrıklara ve yaraların olduğu bölgelerden kolayca geçebilir. Aktif bir cinsel hayatı olan birden fazla partnere sahip kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Kondilom rahatsızlığı hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilir. Hem kadınlar hem de erkekler tarafından bulaşıcı özelliklere sahiptir. Kondilom gebelikte de görülebilir ve gebelik döneminde yayılması daha hızlı bir hale gelir. Kondilom taşıyan hamile bir kadının bebeğinin ağzında kondilom görülebilir.
Kondilom belirtileri nelerdir?
Kondilom genital bölgenin dış tarafında küçük siğiller şeklinde kendini gösterir. Bu siğiller hem gözle görülebilir hem de el ile hissedilebilir. Kondilom bulaştıktan 1 ile 6 ay içinde belirtilerini gösterebilir ya da belirtilerini göstermeden uzun süreler boyunca vücutta yer alabilir. Kondilom büyüme ve yayılma olasılığı yüksek olduğu için bulaştığı andan itibaren dikkat edilmesi gerekir.
Kondilomlar dış görünüşlerini karnabahara benzeyen cilt lezyonlarıdır. Renkleri ise pembe ve beyazdır. Yapıları yumuşak olan kondilomlar vücutta kabarık olmasının yanı sıra düz bir şekilde de bulunabilirler. Genital bölgelerin dış alanlarında bulunabildikleri gibi iç bölgelerde de görülebilirler. Kondilomlara vajinanın ve makatın içinde ya da ağız ve boğaz içinde de rastlayabilirsiniz.
Eğer genital bölgede farklı bir enfeksiyon varsa, kondilomların yayılma oranları daha da hızlanır. Aynı zamanda nemli ve sıcak bir alanda yayılma ve büyüme hızları artar. Kondilomlar genellikle ağrı yapmazlar ama kaşıntı, yanma ve kanama görülebilmektedir.
Kondilom teşhisi ve tedavisi
Kondilomlar doktor muayenesi ile anlaşılabilmektedir. Bunun dışında yapıları, yayılma hızları ve vücuttaki konumları değerlendirilerek teşhisi yöntemleri önerilir. Kondilom testi olarak geçen asit testi ile de teşhis konabilir. İç kısımlar bulunan kondilomlarda ise cihazlar yardımıyla bakılabilir.
Kondilom tedavisi için ise, hastanın durumuna göre farklı yöntemler uygulanabilir. Bu yöntemlerden biri elektrik akımı ile o bölgede bulunan kondilomları yakarak yok etmektir. Kondilomlar tamamen yok olana kadar bu tedavi sürdürülmektedir.
Bir diğer yöntem dondurma yöntemidir aynı zamanda kriyoterapi olarak geçmektir. Tel looplar veya bistüri aleti ile keserek kondilom tedavisi uygulanabilir. Hasta için en sağlıklı tedavi yöntemini ise teşhis ve muayene sonrasında alanında uzman olan doktor belirleyecektir. Kondilom tedavisinde dikkat edilmesi gereken unsur ise, tekrar etme olasılığı yüksek olan kondilomların tamamiyle kontrol altına alınabilmesidir.
Eğer kondilom virüsü taşıdığınızı düşünüyorsanız en kısa zamanda teşhis edilmesi için muayene olmalı ve eğer kondilom virüsü taşıdığınız kesinleşirse en kısa zamanda tedaviye başlamalısınız.